|
„KRAINA RUMIANKU” zaprasza od 15.11 – do 15.12.2015 r. na WARSZTATY – „PIERNIKI ŚWIĄTECZNE” |
Zajęcia mają na celu przybliżenie dzieciom tradycji oraz historii związanej z pieczeniem świątecznych pierników. |
PRZEBIEG ZAJĘĆ
1) Część teoretyczna
- krótka opowieść o historii piernikowego ciasta*
- prezentacja gotowych pierników (ozdabianych bakaliami i lukrem)
2) Część praktyczna – robienie własnych pierniczków:
- Każde dziecko dostaje kawałek ciasta, które zgodnie z tradycją zostało przez instruktorów wcześniej przygotowane, a z którego powstaną słodkie pierniczki. Następuje uruchamianie zmysłów poprzez wąchanie, smakowanie i ugniatania ciasta, które staje się plastyczne pod wpływem ciepła rąk.
Robienie własnych pierniczków: wałkowanie, wycinanie wybranymi świątecznymi foremkami i ozdabianie bakaliami wg. własnego pomysłu.
Pieczenie pierników: układanie na blachach i pieczenie w piekarnikach.
3) Zabawy dawne.
- Gdy pierniki się pieką czas na zabawę. Tu znowu powracamy do historii. W co się bawiły nasze babcie ? Dzieci uczą się zabaw i poznają historie, których na próżno szukać w podręczniku.
4) Zakończenie warsztatów
Rozpoznawanie własnych pierniczków.
Smakowanie wyrobów i pakowanie do torebek.
Wręczenie przepisu na pierniczki i zachęta do pieczenia w rodzinnym gronie.
Czas trwania zajęć dwie godziny zegarowe
Cena - 25 zł/os.
Herbatka rumiankowa dla uczestników gratis
Warsztaty prowadzi 2 instruktorów w poleskich strojach ludowych
Pierniki świąteczne warto piec nie tylko dla ich smaku, ale także dla podtrzymywania tej pięknej tradycji i integracji. Dzieci otrzymają przepis na pierniczki, aby mogły kontynuować działania w rodzinnym gronie. Nie ma bowiem nic przyjemniejszego niż prawdziwa, pachnąca choinka, udekorowana pierniczkami i ciasteczkami własnego pomysłu !
*Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej. Pierniki, zwane miodownikami, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne”, czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Wyrobienie ciasta wymagało żmudnej i ciężkiej pracy, ze względu na jego gęstość i twardość. Ciasto dojrzewało bardzo wolno i mogło być przechowywane w stanie surowym przez kilka miesięcy. Ciasto leżakowało czasem i ponad 20 lat, często zarabiano je w dniu narodzin dziecka, by upiec piernik na wesele. Zaczyn był tak cenny, że stanowił część posagu panny młodej Z biegiem czasu pierniki stawały się coraz bardziej popularne – wyrabiano je przez cały adwent. Przed świętą Katarzyną pieczono małe „katarzynki”, najczęściej w kształcie serduszek, na świętą Katarzynę rozpoczynano pieczenie dużych pierników na świąteczny stół, na świętego Mikołaja wypiekano „mikołajki” – pierniczki w różnych kształtach, dołączane do mikołajkowych prezentów, zaś w XIX wieku stały się nieodzowną ozdobą choinek.
Pierniczki okolicznościowe Pierniczki na choinkę Pierniczki w koszyczku
Więcej o Warsztatach w „Krainie Rumianku” - kliknij