Get Adobe Flash player

Wybrane strony przedwojennego tygodnika - As - Nr 4 z 23 stycznia 1938 r. / rok IV

Z pierwszych stron gazet

Z kraju i ze świata

Gwiazdy, Gwiazdozbiory

Moda, moda, moda...

W kl30 obiektywie

7 Dni Dobrej Gospodyni

Dzisiaj jest: 23 Styczeń 2018    |    Imieniny obchodzą: Maria, Ildefons, Rajmund

Zobacz zdjęcia w Fotoplastykonie KL30

ITD - I TYLKO DOBRE

 As - Nr 4/1938 r./rok IV

 

Było... nie minęło...

  CP by casino

   

     „KRAINA RUMIANKU”   zaprasza

          od 15.11 – do 15.12.2015 r.

                                 na

WARSZTATY – „PIERNIKI ŚWIĄTECZNE”                                                                                    

  Zajęcia mają na celu przybliżenie dzieciom tradycji oraz historii związanej z pieczeniem

  świątecznych pierników.

                                                                       PRZEBIEG ZAJĘĆ

1) Część teoretyczna

- krótka opowieść o historii piernikowego ciasta*

- prezentacja gotowych pierników (ozdabianych bakaliami i lukrem)

2) Część praktyczna – robienie własnych pierniczków:

- Każde dziecko dostaje kawałek ciasta, które zgodnie z tradycją zostało przez instruktorów wcześniej przygotowane, a z którego powstaną słodkie pierniczki. Następuje uruchamianie zmysłów poprzez wąchanie, smakowanie i ugniatania ciasta, które staje się plastyczne pod wpływem ciepła rąk.

Robienie własnych pierniczków: wałkowanie, wycinanie wybranymi świątecznymi foremkami i ozdabianie bakaliami wg. własnego pomysłu.

Pieczenie pierników: układanie na blachach i pieczenie w piekarnikach.

3) Zabawy dawne.

- Gdy pierniki się pieką czas na zabawę. Tu znowu powracamy do historii. W co się bawiły nasze babcie ? Dzieci uczą się zabaw i poznają historie, których na próżno szukać w podręczniku.

4) Zakończenie warsztatów

Rozpoznawanie własnych pierniczków.

Smakowanie wyrobów i pakowanie do torebek.

Wręczenie przepisu na pierniczki i zachęta do pieczenia w rodzinnym gronie.

 

Czas trwania zajęć dwie godziny zegarowe

Cena - 25 zł/os.

Herbatka rumiankowa dla uczestników gratis

Warsztaty prowadzi 2 instruktorów w poleskich strojach ludowych

 

Pierniki świąteczne warto piec nie tylko dla ich smaku, ale także dla podtrzymywania tej pięknej tradycji i integracji. Dzieci otrzymają przepis na pierniczki, aby mogły kontynuować działania w rodzinnym gronie. Nie ma bowiem nic przyjemniejszego niż prawdziwa, pachnąca choinka, udekorowana pierniczkami i ciasteczkami własnego pomysłu !

 

*Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej. Pierniki, zwane miodownikami, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne”, czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Wyrobienie ciasta wymagało żmudnej i ciężkiej pracy, ze względu na jego gęstość i twardość. Ciasto dojrzewało bardzo wolno i mogło być przechowywane w stanie surowym przez kilka miesięcy. Ciasto leżakowało czasem i ponad 20 lat, często zarabiano je w dniu narodzin dziecka, by upiec piernik na wesele. Zaczyn był tak cenny, że stanowił część posagu panny młodej Z biegiem czasu pierniki stawały się coraz bardziej popularne – wyrabiano je przez cały adwent. Przed świętą Katarzyną pieczono małe „katarzynki”, najczęściej w kształcie serduszek, na świętą Katarzynę rozpoczynano pieczenie dużych pierników na świąteczny stół, na świętego Mikołaja wypiekano „mikołajki” – pierniczki w różnych kształtach, dołączane do mikołajkowych prezentów, zaś w XIX wieku stały się nieodzowną ozdobą choinek.

 

 

 

 

   Pierniczki okolicznościowe             Pierniczki na choinkę                Pierniczki w koszyczku

 

  Więcej o Warsztatach w „Krainie Rumianku” - kliknij

 

 

 

 

                           

 

Nasze Asy – Reklamujemy – Nasze Asy – Polecamy – Nasze Asy – Rekomendujemy – Nasze Asy